Касторова олія першого спеціального класу – це жирна олія, одержана холодним пресуванням (не вище 60 °С) із достиглого свіжого насіння рицини («Ricinus communis Linne», род. Eurhorbiaceae) з наступним рафінуванням, відстоюванням і фільтруфанням, що відрізняється від інших рослинних олій своєю спеціальною молекулярною структурою.
Крім основного використання у виробництві фарб на рицинін-алкідній основі, також застосовується у виробництві пластмас, волокон, текстильній та шкіряній промисловості. Також використовується при виробництві поліолів для поліуретанових систем, пластифікаторів, типографських чорнил, мила, змочувальних агентів та мастильних матеріалів.
Рицинова олія має унікальну структуру. Вона містить до 85-90% тригліцериду рицинолевої кислоти (12-гідроксі-олеїнової кислоти), яка відповідає хімічним, фізичним та фізіологічним властивостям. Рицинова олія не висихає. На відміну від інших рослинних та тваринних масел та жирів, вона розчинна у спирті та має у 20 разів вищу в`язкість. Завдяки реакціям з ефірними групами, наявності подвійних зв`язків та гідроксильних груп дозволяє отримати широкий спектр різноманітних похідних касторової олії.
За умов зберігання у щільно закритій тарі та при температурі від + 10 °C до + 30 °C мінімальний термін придатності – 12 місяців. У разі помутніння олії при зниженні температури можливо відновити початкові властивості підігрівом до +40°C.